7. detsembril 2016 toimub Eesti Rahva Muuseumi konverentsisaalis (Muuseumi tee 2, A-sissepääs) konverents „Parimad palad“, mis keskendub Eesti toidukultuurile muinasajast tänapäevani ajaloolaste, etnoloogide ja teiste erialateadlaste pilgu läbi. Ettekanded tutvustavad erinevaid toidukultuuri uurimise allikaid ning nende tänapäevaseid tõlgendusvõimalusi. Vaadeldakse Eesti kööki aegade jooksul kujundanud kultuurimõjusid ja ideoloogiaid, samuti toidueelistuste ja -tavade püsimist või muutumist. Päeva lõpus esitletakse äsjailmunud raamatut "101 Eesti toitu ja toiduainet" kirjastuselt Varrak.
Konverentsil osalemiseks on vajalik eelregistreerimine aadressil: http://doodle.com/poll/htb624i35qxmv4mq
KAVA
10.30-11.00 Kogunemine, kohv
11.00-11.15 Sissejuhatus. Pille Runnel ERMi teadusdirektor
11.15-11.40 Reaalsed tõendid ajaloolistest toidutaimedest enne ja pärast söömist. Ülle Sillasoo, arheobotaanik
11.40-12.05 Kujutava- ja tarbekunstiteosed kui toidukultuuri uurimise allikad. Tiina-Mall Kreem, Eesti Kunstimuuseum
12.05-12.30 „Vom Brandtwein und Pfeffer-Kuchen“ - destilleeritud alkoholi osatähtsusest Eestis enne 18. sajandit. Kaarel Vanamölder, Tallinna Ülikool
12.30-12.55 Läbi sajandite püsinud toidud. Inna Põltsam-Jürjo, Tallinna Ülikool
13.00-14.00 Lõuna
14.00-14.25 Toidukultuuri uurimine ja tutvustamine kohamuuseumis. Helgi Põllo, SA Hiiumaa Muuseumid
14.25-14.50 Söömine ja joomine. Huvitavat materjali ERMi kogudes. Reet Piiri, Eesti Rahva Muuseum
14.50-15.15 Veri või vili! Võitlus taimetoidu eest 20. sajandi algupoole Eestis. Ester Bardone, Tartu Ülikool; Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum
15.15-15.40 Eestlaste toidukultuurist võõrsil. Aivar Jürgenson, Tallinna Ülikool
15.40 Kokkuvõte ja arutelu
16.00 Raamatu „101 Eesti toitu ja toiduainet“ (kirjastus Varrak) esitlus
Lisainfo:
Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseumi teadur
E-mail: anu.kannike@erm.ee